Artık her bireyin kendi yüz şekline, dudak yapısına, yaşına, ten rengine kadar dikkat edilerek hem doğal hem de estetik bir gülümseme yaratabilmek en önemli hedeflerden biri haline gelmiştir. Bu amaçla da “Gülüş Tasarımı” kavramı ortaya çıkmıştır.

Gülüş tasarımında ayrıca şu kriterler de önemlidir.

HORİZONTAL SİMETRİ
hs1 İki gözbebegi arasından geçen hayali çizgi ile, köpek dişlerinin kesici köşeleri arasından geçen hayali çizgi birbirne paralel olmalıdır.
VERTİKAL SİMETRİ
vs1 Yüzün tam ortadan ikiye bölen hayali bir çizgi çizecek olursak bu çizgi tam iki gözün, burnun ve çenenin ostasından geçmeli ve iki ön kesici dişlerin orta hattından da geçerek ön iki dişin birbiri ile ayna görüntüsü oluşturmasını sağlamalı.
 GÜLÜŞ GENİŞLİĞİ
gg  ideal olarak gülüş esnasında sağ 1. büyük azı dişinden sol 1. büyük azı dişine kadar görünür olmalıdır. buna rağmen daha dar bir gülüşe sahipsenız en azından sağ köpek dişinden sol köpek dişine kadar görünür olmalıdır.
  GÜLÜŞ HATTI​
gh  İdeal olarak gülüş esnasında alt dudakta oluşan kavis ile tüm üst dişlerin kesici kenarlarından geçtiği hayal edilen kavis birbirleri ile benzer olmalı.
  DİŞ ETİ HATTI
dh  Gülüş esnasında üst dişlerin tepelerinden geçtiği hayal edılen kavis çizgisinden sadece diş aralarına kalan üçgen dişetleri görünür olmalı. Daha fazla görünen dişetleri gummy smile dediğimiz istenmeyen durumu oluşturur.
  ALTIN ORAN
ao  Bu özel oran yunanlar tarafından bulunmuş olup dogada birçok yere bulunmaktadır. İdeal olarak her dişin genişliğinin bır öndeki diş genişliği yardımı ile hesaplanmasında kullanılır.
  DİŞİN EN-BOY ORANI
debs  7. dişin en-boy oranı: ideal olarak bir dişin genişliği boynunun %80’i kadar olmalıdır.
 DİŞ ARASI BOŞLUKLAR
dabü  Bunlar ön dişlerin uçları arasında oluşan küçük üçgen şeklindeki boşluklardır. bu boşluklar olmadan dişler herhangi bir karekteristiği olmayan piyano tuşları gibi dizilmis görünürler. ideal olarak iki ön diş arasındaki boşluklar en küçük olmalı, arka dişlere ileledikçe orantısal